Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2010 23:17 - Религиозната свобода и правото на избор
Автор: thewitness Категория: Новини   
Прочетен: 1403 Коментари: 1 Гласове:
1



Автора на този материал е Кольо КОЛЕВ публикуван във вестник "Труд". Постирам го в моя блог, защото харесвам казаното от него и се надявам да достигне до повече читатели.

В началото държа да кажа, че не принадлежа към никое вероизповедание. Не съм православен, католик, мюсюлманин, будист...

Може би затова и съм малко краен по отношение на двете основни верски институции у нас - православната и мюсюлманската. И двете болезнено ми приличат на затлъстели, мързеливи педофили. Всяка от тях протяга ръце към децата ни. Да ги побарат от малки - и колкото по-малки, толкова по-добре. Най-жалното е, че на всичкото отгоре дори ги мързи да ги гонят и да ги примамват. А направо вменяват на обществото, на родителите, на държавата... да им ги водят! В училище, под строй... щели да ги възпитават в ценности.

Ще ме прощавате, но аз като родител имам право на съмнения.Първо, защото всяка религия твърди, че е Вярата, единствената права вяра, а останалите, ако не са “неверници” (низменна измет), са непросветени, достойни за презрително-осъдително съчувствие. Всяка религия внушава превъзходството на своите над другите. Няма лошо, религиозни им работи. Само че училището е място, където децата трябва да се съревновават по други показатели - знания, умения, упоритост, прилежност, мисъл.

 Да, училището е и мястото, където децата трябва децата да се учат на търпимост  и толерантност към различните. Но не е мястото, където трябва допълнително да се създава “различност”.

Второ, защото с интерес (и омерзение) наблюдавах витиеватите напъни на верските институции да се преборят с един от основните постулати на образователната ни система - че училището е “светско”. Започна се с идеята да се изучава “религия” в него. Уж не конкретна, а история на различните религиозни учения. После започна битката този предмет да се изтегли при по-малките.

След това тръгнаха дебатите, че те са прекалено малки - ще се объркат, горките, ако учат много религии. И накрая, директно беше обявено, че знанието за религиите противоречи на вярата, а само тя създавала ценности... Така че, давай... православие, ислям! Ама не задължително! Като СИП, може после като ЗИП, а после ще видим!

Хайде стига сте ни правили на маймуни!

Така че, уважаеми вероизповедания: “Вън от училището!”. Имате си храмове, верски школи, неделни училища и пр. Ако никой не идва в тях, то си е ваша работа. Борете се, мислете как да ги направите привлекателни, джаз ли ще свирите, въртящи се дервиши ли ще викате... ваша си работа. Но не протягайте лапите си към училището! Нямате работа там! И не ни пробутвайте приказките за възпитание в християнски добродетели, ислямски добродетели...

Училището трябва да възпитава в добродетелността на знанието и мисълта, на толерантността и търпимостта. А те не са нито християнски, нито мюсюлмански. Ясно е, че баталията около верските символи, религията в училище не е между хората, а във верските институции. Защото огромната маса вярващи, и невярващи казва: “Вярата - в храма!

P. S. Бях написал вече статията си, когато се появи писмото на пловдивския митрополит Николай. Трудно може да се намери по-силен аргумент, че църквата (всяка църква и вероизповедание) няма място в светското българско училище.

Светиня му в прав текст призовава държавата да подели между тях и мюфтийството децата ни. Защото другите са еретици, нещастни хора, циници и безотговорни. Или просто атеисти, за които няма нищо свято, и затова желаят децата ни да станат плячка на агресията, наркоманията, разврата. На Дявола!

Я, по-кротко! Расото, което си надянал, не те прави нито по-свят, нито по-духовен, нито нещо повече в сравнение с атеиста с изтрите дънки, католика, адвентиста, будиста, хиндуиста... Кой си ти, че да отричаш божията искра в другите, в различните, да поставяш знак за равенство между бог и църква!

Ако това са “ценностите”, в които смяташ да възпитаваш моите деца, не искам и да се доближаваш до тях!





Гласувай:
1



1. dafili - Много точно и много вярно.
25.09.2010 15:32
Много точно и много вярно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thewitness
Категория: Други
Прочетен: 219676
Постинги: 91
Коментари: 73
Гласове: 344
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031