Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2010 22:35 - МОРМОНИТЕ
Автор: thewitness Категория: Новини   
Прочетен: 1302 Коментари: 0 Гласове:
0



МОРМОНИТЕ

    Светиите от последните дни е термин, който се използва за обръщане към членовете на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. Често този термин е съкратен до "LDS" (Ел Ди Ес) (Latter-day Saints) или просто "светиите". Прякора "мормони" се използва често като обръщение към членовете, но те предпочитат терминът: светиите от последните дни или просто LDS.
      Светиите от последните дни са известни с тяхната отдаденост към семействата, достойнството, чистия и морален начин на живот, също така и с тяхното желание да помагат на другите. Всички тези неща са част от живота им, защото това е учението на Църквата.
      За да бъде счетен за достоен член на Църквата, човек трябва да спазва "Словото на мъдростта", здравен кодекс даден на Джозеф Смит, чрез откровение, който ни учи, че членовете не трябва да приемат алкохол, нелегални или пристрастяващи лекарства (наркотици), тютюн, черен чай, зелен чай и кафе. "Словото на мъдростта" насърчава светиите от последните дни да се хранят със здравословна храна също.
      От членовете също така се очаква да спазват стриктен кодекс на моралност. Този кодекс следва десетте заповеди и е против сексуалните връзки преди брака. В официална декларация на Църквата се казва:

"Семейството е постановено от Бог... Децата трябва да бъдат родени в рамките на брака и да бъдат отгледани от баща и майка, които почитат брачните си завети в пълна вярност... Успешните бракове и семейства са изградени и поддържани на принципите: вяра, молитва, покаяние, прошка, уважение, любов, състрадание, работа, здравословни и развлекателни дейности."

—(Семейството: Прокламация към света, 1995)


      Църквата окуражава светиите от последните дни да създават силни семейства. Всички семейства в църквата отделят една вечер седмично специално за духовно обучение и усилване на връзките в семейството. Това се нарича Домашна Семейна Вечер и обикновенно се провежда всяка понеделник вечер.
      От най-ранна възраст, членовете на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни са насърчавани да показват обич към другите като им служат. Не е необичайно да чуеш, че членове от Църквата дават служба в местна болница, помагат на семейство в нужда, шият юргани или рокли за хуманитарна помощ или са просто общински доброволци. Идеята за службата се развива и чрез службата за която членовете са помолени да правят вътре в Църквата. Учителите, епископите, президентите, тези които се грижат за музикалното оформление и тези, които помагат в клона по какъвто и да е начин, всичкото това е благотворително; на никой не му се плаща за службата му. Тъй катоцърквата има поставено духовенство, много от членовете отделят доста време в църковна служба.
      От членовете също се иска да дадът от своето имущество за да помогнат на тези в нужда. Членовете плащат десет процента от техните доходи като десятък за да подпомогнат Църквата. Освен това, всяка първа неделя на всеки месец е определена като неделя за пост. В този ден членовете са помолени да не се хранят и да пропуснат две основни хранения. Тогава те даряват парите, които са спестили от тези две хранения на Църквата. Тези пари са използвани за помагане на хората в местния район. Понякога тези пари са използвани за определена група от хора или за определена нужда. Например както в следната история споделена от президент Гордън Б. Хинкли:

"Умът ми се връща към една неделя, преди няколко години, когато президентството на Църквата помоли нашите хора да постят за две хранения и да посветят спестената сума и дори повече, да помогнат на бездомните и гладните в райони в Африка, където ние нямахме членове, но където имаше голям глад и страдание. В понеделник сутринта парите почнаха да идват. Имаше стотици долари, после хиляди долари, тогава стотици хиляди и накрая милиони долари. Тези посветени средства помогнаха за спасяването на мнозина, които в противен случай щяха да гладуват."

—(Гордън Б. Хинкли, "Мормон трябва да означава "Повече добро" " Ensign, Nov. 1990, 51)




Тагове:   общество,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thewitness
Категория: Други
Прочетен: 221132
Постинги: 91
Коментари: 73
Гласове: 344
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930